Εμπορικός Πόλεμος. Φαινόμενο κατά το οποίο μία χώρα επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές που κάνει από άλλες χώρες, και οι χώρες αυτές με τη σειρά τους ανταποδίδουν με παρόμοια μέτρα προστατευτισμού δηλαδή με δασμούς προς τη χώρα αυτή. Η επιβολλή δασμών γίνεται από την ανάγκη μίας χώρας να προστατέψει την εγχώρια παραγωγή και βιομηχανία και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Βραχυπρόθεσμα η επιβολή δασμών μπορεί να επιφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα. Η κλιμάκωση όμως ενός τέτοιου φαινομένου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του διεθνούς εμπορίου και μακροπρόθεσμα επιφέρει αύξηση της τιμής των αγαθών, μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας για τις εμπλεκόμενες χώρες.
Παράδειγμα εμπορικού πολέμου αποτελεί η επιβολή δασμών (23/03/2018) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα ύψους 25% στις εισαγωγές ατσαλιού και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ύψους $50 δισ.
Ο Τραμπ πίστευε ότι οι δασμοί θα προστατέψουν τους 147.000 εργαζομένους στις βιομηχανίες ατσαλιού-αλουμινίου των ΗΠΑ. Επίσης, στόχευε σε μείωση του εμπορικού της ελλείματος με την Κίνα (εισαγωγές από Κίνα $506 δισ, εξαγωγές προς Κίνα $130 δισ, έλλειμμα $375 δισ).
Η Κίνα αρχικά ανταπέδωσε (02/04/2018) με δασμούς 15%-25% σε αμερικανικές εξαγωγές προς Κίνα 128 αμερικανικών προϊόντων, κυρίως τροφίμων, ύψους $3 δισ, ενώ σκοπός της ήταν να ανταποδώσει στο σύνολο (= $50 δισ) με αντίστοιχους δασμους 25% σε αμερικανικά προϊόντα που μπαίνουν στην Κίνα.