Επιτόκιο της Διευκόλυνσης Αποδοχής Καταθέσεων

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Το επιτόκιο εκείνο το οποίο οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης λαμβάνουν όταν καταθέτουν τα κεφάλαια τους στην ΕΚΤ (ή Ευρωσύστημα) για περίοδο μίας ημέρας (overnight). Το επιτόκιο αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια επιτόκια της ΕΚΤ και εργαλείο της νομισματικής της πολιτικής. Καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάθε 6 εβδομάδες .

Το ιστορικό των αρνητικών Deposit Rate  στην Ευρωζώνη:
Το Deposit Rate  από τον Ιούνιο του 2014 είναι αρνητικό βάζοντας το Ευρωσύστημα για πρώτη φορά σε αχαρτογράφητα νερά.  Οι χαμηλότερες προβλέψεις της ΕΚΤ το καλοκαίρι του 2014 για τον πληθωρισμό με χρονικό ορίζοντα έως το 2016 καθώς και αυτές για χαμηλότερο ΑΕΠ έδειχναν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχανε σε ορμή. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα ρίσκα από τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό και  για την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας,  η ΕΚΤ αποφάσισε στις 11/6/2014 το Deposit Rate  να πάει από το 0% στο -0,1% και αργότερα στις 10/09/2014 στο -0,2%. Από τις 16/03/16 βρίσκεται στο -0,40% (δες παρακάτω πίνακα).
Πρακτικά, το αρνητικό Deposit Rate  σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, στην ουσία πληρώνουν για να καταθέτουν τα χρηματά τους στην ΕΚΤ.  Eάν για παράδειγμα μία τράπεζα διατηρήσει μία κατάθεση στην ΕΚΤ 100 εκ €  με επιτόκιο -0,4% για ένα χρόνο, στο τέλος της κατάθεσης τα χρήματά της θα είναι 99,6 εκ €, και επομένως το ετήσιο κόστος κατάθεσης θα είναι 400.000 €.
Eπομένως, η ΕΚΤ επιδιώκει  τα πλεονάζοντα κεφάλαια των τραπεζών να φύγουν από αυτήν και να διοχετευτούν  στην πραγματική οικονομία (δάνεια για επενδύσεις κτλ.)  και έτσι να τονωθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός.

Όρος γνωστός και ως:
Rate on the Deposit Facility
Deposit Rate
Depo Rate

Πίνακας Πορείας Τιμών Deposity Facility Rate:

Ετικέτες: