Η Συμφωνία της Μάλτας

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Στο Eurogroup της 07/04/2017 στη Μάλτα, η Ευρωομάδα ενημερώθηκε για τη συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών συνομιλιών που διεξήχθησαν μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας τον Μάρτιο, αφορά το εύρος, το χρονοδιάγραμμα και τη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα στα οποία συμφώνησε η ελληνική πλευρά αφορούν τις συντάξεις από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από την μεθεπόμενη χρονιά.

Χάρη στη συμφωνία αυτή, θα μπορέσει να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα, μόλις ρυθμιστούν ορισμένα πρακτικά θέματα και βρεθούν οι ημερομηνίες, διότι υπάρχουν και οι διακοπές του Πάσχα.

Εκτίμησε ωστόσο ότι μετά τη σημερινή απόφαση δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη διαπραγμάτευση που έγινε και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε έλαβε μέρος και το ΔΝΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *