Κραχ Ρωσικών Μετοχών, το 5ο μεγαλύτερο στην ιστορία των αγορών

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

24/02/22: Κραχ Ρωσικών Μετοχών, το 5ο μεγαλύτερο στην ιστορία των αγορών. Συγκεκριμένα ο δείκτης αναφοράς των ρωσικών μετοχών MOEX Russia Index (αποτιμημένος σε τοπικό νόμισμα -ρούβλι) έκλεισε στο -33,28% (στις 2.058,12 μον.), χάνοντας $189 δις από την κεφαλαιοποίησή του μέσα σε μία μέρα. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά ο δείκτης σημείωσε πτώση που άγγιξε το -45%.

 Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του δείκτη και η μεγαλύτερη πτώση χρηματιστηριακού δείκτη από το 1987 (Μαύρη Δευτέρα του Hang Seng στο Hong Kong με πτώση -33%). Η πτώση αυτή της ρωσικής αγοράς μετοχών αποτελεί μάλιστα την 5η μεγαλύτερη ποσοστιαία ημερήσια πτώση στην ιστορία των αγορών όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα του Bloomberg (σε δείγμα 90 παγκόσμιων χρηματιστηρίων και σε τοπικό νόμισμα).

 Σημειώνεται ότι και ο ρωσικός δείκτης αναφοράς RTS index ο οποίος αποτιμάται σε αμερικανικά δολλάρια σημείωσε σημαντικότατη πτώση -39%. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις μετοχές ρωσικών τραπεζών και πετρελαϊκών εταιριών: Sberbank -43%, Rosneft -43%, Gazprom -35%.

Τέλος, και το ρωσικό νόμισμα ρούβλι την ίδια μέρα σημείωσε ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με την ισοτιμία USD/RUB στο 89,60, ενώ και τα 10ετή ομόλογα σημείωσαν πτώση με την απόδοση τους στο 15% (όταν την προηγούμενη μέρα βρίσκονταν στο 11%) και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα 5ετή CDS (Credit Default Swaps) να διαπραγματεύονται στις 906 μονάδες βάσης (όταν στις αρχές του 2022 βρίσκονταν στις 120 μον.βάσης).

Η πτώση αυτή των ρωσικών μετοχών ήταν αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την ίδια μέρα και των κυρώσεων που θα έβαζαν οι δυτικές χώρες στη Ρωσία.