Ξεφουσκώνει το ράλλυ Τράμπ?

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Έχουν περάσει περίπου 5 1/2 μήνες που οι αγορές μετοχών παγκοσμίως βιώνουν αυτό που οι σχολιαστές ονομάζουν ‘ράλλυ Τράμπ’. Η υποσχόμενη οικονομική πολιτική του νέου αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κυρίως με τη δημιουργία έργων υποδομής ύψους 1 τρισ $ σε περίοδο 10ετίας και τη  μείωση της φορολογίας εκτόξευσε τις προσδοκίες των επενδυτών.

Ο δείκτης αναφοράς των παγκόσμιων μετοχών, MSCI All-Country World Index (MSCI ACWI) αφού σημείωσε πρόσφατα (16/04) το ανοδικό ιστορικό του ρεκόρ (451,36 μον.), την Παρασκευή 21/04/2107 έκλεισε με κέρδη 5,85% για το 2017.

                                                                           MSCI All-Country World Index (MSCI ACWI)

To οικονομικό φαινόμενο Trump όμως τώρα τελευταία φαίνεται ότι αρχίζει να αμφισβητείται από διάφορους αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων. Η πτωτική κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπρίζει τον προβληματισμό των αγορών ότι ο Τράμπ θα δυσκολευτεί στο να περάσει τις μεταρρυθμίσεις (φορολογία, έργα υποδομής κ.ά) που έχει υποσχεθεί. Επομένως το ίδιο το Trumpflation μειώνεται και μαζί του και οι αποδόσεις των ομολόγων.


Απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (10 ΥΤ)

Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πτωτική κίνηση των ομολόγων (όχι μόνο στις ΗΠΑ) οφείλεται κατά ένα μέρος και στους γεωπολιτικούς κινδύνους (Συρία, Β.Κορέα) καθώς και σε πολιτικά ρίσκα και συγκεκριμένα με το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.
Επιπρόσθετα, ο έντονος πρόσφατος διάλογος περί συρρίκνωσης του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ FED και η πρόσφατη ένδειξη περί κορύφωσης του πληθωρισμού σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα φαίνεται ότι θα φρενάρει τις προσδοκίες των αναλυτών για τη πυκνή συχνότητα της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *