Σχέδιο Σόιμπλε

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Πρόταση-πλάνο του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για 5ετή (τουλάχιστον) έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο διάστημα αυτό θα προσπαθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα λάβει εκτός από τεχνική βοήθεια και 50 δισ € ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναφέρει (20/12/2016) ότι ως υπουργός Οικονομικών το 2011-2012 άκουσε δύο φορές τον Γερμανό (τότε) ομόλογό του να του το προτείνει. Συγκεκριμένα η ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι το πολύ μέχρι 8 ευρώ την ημέρα και τα νοσοκομεία να λειτουργούν οριακά εως ότου έρθει η πλήρης κατάρρευση με το τύπωμα εθνικού νομίσματος. Ο Ε.Βενιζέλος είπε: «Ο κ. Σόιμπλε μου έθεσε το θέμα δύο φορές. Σε μια συνάντηση το καλοκαίρι του 2011 που μετείχαν εγώ με τον κ. Ζαννιά και οι κύριοι Σόιμπλε και Άσμουσεν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας πρότεινε μήπως πάμε στην δραχμή. Μου είπε πως θα υπάρξει κρίση και πως μπορούν να βοηθήσουν με κάποια δισ. ευρώ και ένα καραβάνι αεροπορικό – μια αερογέφυρα – για να λύνει τα προβλήματα νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών και πως θα παίρνουμε από τις τράπεζες σφραγισμένα ευρώ – μη εμπορεύσιμα μέχρι την τύπωση εθνικού νομίσματος. Αυτό σημαίνει 50-60 ευρώ την εβδομάδα»

Το Σχέδιο Σόιμπλε πήρε τη μορφή απόρρητης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015. Η έκθεση αυτή που εκτιμά τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κτίριο Μπερλεμόντ των Βρυξελλών.

Σχετική Προσθήκη (13/02/2017):
Ο Χανς Βέρνερ Ζιν, Γερμανός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του οικονομικού Ινστιτούτου ΙFO του Μονάχου στο βιβλίο του με τίτλο «Μαύρος Ιούνιος» αναφέρει: “Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να δρομολογήσει ήδη το καλοκαίρι του 2015 την έξοδο της Ελλάδας και είχε φέρει στο πλευρό του και 15 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό ανετράπη με μια κοινή ενέργεια του Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελα Μέρκελ”.

Σχετική Προσθήκη (12/03/2017):
Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Πιερ Μοσκοβισί  σε επιστολή του προς την Άννα Διαμαντοπούλου προέδρου του ΔΙΚΤΥΟΥ (=think tank για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη) απαντώντας σε αίτημά της (29/01/2017) προς τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να βγει το σχέδιο Σόιμπλε στο φως  παραδέχεται την ύπαρξη του σχεδίου Σόιμπλε, αρνείται όμως να το δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη. Η επιστολή-απάντηση του Μοσκοβισί κατόπιν εντολής του κ. Γιούνκερ, επικαλείται τις δεσμεύσεις του Κανονισμού 1049/2001 που εμποδίζουν τη δημοσίευση του σχεδίου και υποστηρίζει ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έβαζε σε κίνδυνο όχι μόνο τη χρηματοπιστωτική, νομισματική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη και στην Ευρωζώνη συνολικά. Ο κίνδυνος που ο Μοσκοβισί επικαλείται σχετίζεται με τα δημόσια χρέη χωρών της Ευρωζώνης.

Η επιστολή της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και Επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Διαμαντοπούλου είχε σταλεί μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής στον ΣΚΑΪ. Ο Ξυδάκης ανέφερε ότι μια πολιτική και εθνική συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».

Ετικέτες: