08/09/2022: Ιστορική Αύξηση Επιτοκίων από EKT

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

08/09/2022: Ιστορική Αύξηση Επιτοκίων από EKT. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε και τα 3 βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη των 19 κρατών-μελών της κατά 0,75%,σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα:
Επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations rate): από 0,5% στο 1,25%. Αποτελεί το επιτόκιο με βάση το οποίο καταρτίζονται οι πράξεις ανοικτής αγοράς μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών. Με τις πράξεις αυτές παρέχεται από την ΕΚΤ στις Τράπεζες ο κύριος όγκος της ρευστότητας.

Eπιτόκιο της Διευκόλυνσης Οριακής Χρηματοδότησης (marginal lending facility rate): στο 1,50% (από 0,75%). Αποτελεί το επιτόκιο που οι τράπεζες πληρώνουν στην ΕΚΤ όταν δανείζονται από αυτή για περίοδο μιας ημέρας (overnight)

– Επιτόκιο της Διευκόλυνσης Αποδοχής Καταθέσεων (deposit facility rate): από 0% στο 0,75%. Αποτελεί το επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ για περίοδο μίας εβδομάδας.

Η αύξηση αυτή των επιτοκίων κατά 0,75% ήταν η μεγαλύτερη άνοδος επιτοκίων ιστορικά (από το 1999). Η ΕΚΤ από μία περίοδο αρνητικών επιτοκίων από το 2014 όπου προσπαθούσε να αυξήσει την κατανάλωση και τον χαμηλό πληθωρισμό βρέθηκε στο άλλο άκρο με πληθωρισμό που ανέβαινε για 9ο συνεχόμενο μήνα στο 9,1% (Αύγουστος 2022). Ο πληθωρισμός υπήρχε μεν λόγω ανοίγματος της οικονομίας από τον COVID-19 αλλά εκτοξεύτηκε λόγω ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δες πορεία των 3 βασικών επιτοκίων εδώ.