09/04/2020: η BOE Ανακοίνωσε Πολιτική ‘Ελικοπτέρου Ρευστότητας’

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

09/04/2020: η BOE Ανακοίνωσε Πολιτική ‘Ελικοπτέρου Ρευστότητας’. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BOE) συμφώνησε να επεκτείνει τη δυνατότητα υπερανάληψης της κυβέρνησης προκειμένου η δεύτερη να βοηθηθεί στην άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

Mε τον τρόπο αυτό το Υπουργείου Οικονομικών της χώρας θα μπορούσε να επεκτείνει το μακρόχρονο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης «Tρόποι και Μέσα» (Ways and Means -W&M) προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί όσο θα χρειαζόταν μέχρι να υποχωρήσει η πανδημία, παρακάμπτοντας τις αγορές ομολόγων. Το όριο υπερανάληψης για την κυβέρνηση μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν τα 400 εκ λίρες. Τώρα πλέον το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δανεισθεί σε απεριόριστα νούμερα, παρολαυτά ο χαρακτήρας του δανεισμού σύμφωνα με την κυβέρνηση θα ήταν προσωρινός και βραχυπρόθεσμος, με πιθανή αποπληρωμή το συντομότερο δυνατόν και πριν το τέλος του 2020.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα W&M αρχικά είχε επεκταθεί σε προηγούμενες έκτακτες συνθήκες, κυρίως όμως στη Χρηματοοικονομική Κρίση του 2008 όπου αντλήθηκαν 19,9 δις λίρες για τη διάσωση των βρετανικών τραπεζών σε ένα μικρό χρονικό διάστημα 6 εβδομάδων. Με την κυβέρνηση τώρα να έχει ήδη 3πλασιάσει το ποσό του δανεισμού που ήθελε να σηκώσει από τις αγορές (από 15 δις στις 11/03 σε 45 δις στις αρχές Απριλίου) και με τις άμεσες ανάγκες της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της οικονομίας της να είναι τεράστιες, ο απευθείας δανεισμός της από την BOE θα ήταν άμεσος και αποτελεσματικός.

Μία εβδομάδα νωρίτερα, η BOE δια στόματος του διοικητή της, Andrew Bailey, εναντιώνονταν σθεναρά στην ιδέα της Νομισματικής Χρηματοδότησης (monetary financing) η οποία ιδέα πρεσβεύει ότι το έλλειμα της κυβέρνησης χρηματοδοτείται σε σταθερή βάση απευθείας από την Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι η Νομισματική Χρηματοδότηση απαγορεύονταν στην Ευρωζώνη βάσει σχετικής νομοθεσίας, κάτι όμως που δεν ίσχυε για την Μ.Βρετανία που είχε εξασφαλίσει σχετική εξαίρεση από τις Βρυξέλλες ήδη από τη 10ετία του ’90.

Παρολαυτά, η πολιτική άλλαξε. Η κυβέρνηση δε θα στηρίζονταν μόνο στις αγορές ομολόγων προκειμένου να βρει τα κεφάλαια που θα ξόδευε και στράφηκε στην ασφάλεια της Κεντρικής Τράπεζας. Τα κεφάλαια αυτά τα δίνει απευθείας η Κεντρική Τράπεζα, ως ένα ‘ελικόπτερο’ που επιχειρεί αλλεπάλληλες ‘ρίψεις’ ρευστού.

Με τον τρόπο αυτό και δεδομένου των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της βρετανικής κυβέρνησης, η BOE έγινε η 1η κεντρική τράπεζα στον κόσμο από τις ‘4 Μεγάλες Τράπεζες’ (Fed, BOE, BOJ, ECB) που εν καιρώ παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγω COVID-19 ξεκίνησε την εφαρμογή της πολιτικής του ‘Ελικοπτέρου Ρευστότητας’.