19/05/2022: Πτώχευση της Σρι Λάνκα

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

19/05/2022: Πτώχευση της Σρι Λάνκα. Συγκεκριμένα, η Σρι Λάνκα κήρυξε πτώχευση για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό συνέβη καθώς δε κατέστη δυνατόν να πληρώσει τα κουπόνια ομολόγων (λήξης 2023 και 2028)  στις 18/05/2022 (αρχικά η πληρωμή έπρεπε να γίνει στις 18/04/2022 που με την περίοδο χάριτος 30 ημερών έληγαν στις 18/05/2022) και τα οποία ήταν αξίας $78 εκ.

Η πτώχευση αυτή της αναδυόμενης χώρας της Σρι Λάνκα, της παλαιότερης δημοκρατίας στην Ασία ήταν η 1η στην ιστορία της και η 1η χρεωκοπία ενός έθνους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού στον 21ο αιώνα (Πηγή: Moody’s).

Η Σρι Λάνκα είχε οδηγηθεί στην χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή της ανεξαρτησίας της (1948 από Μ.Βρετανία) καθώς η πανδημία COVID-19 είχε επιφέρει κατάρρευση του τουρισμού της, κάτι που οδήγησε σε πτώση του ξένου συναλλάγματος στη χώρα και την αύξηση των χρεών της. Στη συνέχεια η κατάσταση δυσκόλεψε πολύ με την αύξηση τιμής των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό στη μετα-COVID περίοδο που επιδεινώθηκε και από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας (η αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο του 2022 ήταν +30%). Το νόμισμα της χώρας (ρουπία Σρι Λάνκα) έχανε ήδη το 45% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολλαρίου, σε μία περίοδο αύξησης επιτοκίων από τις HΠΑ για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Φαίνεται όμως ότι και η ίδια η Σρι Λάνκα βούτηξε στα προβλήματα καθώς κατά την προηγούμενη από την περίοδο χρεωκοπίας διακυβέρνηση υπήρξε δανεισμός για έργα υποδομής για την αποπληρωμή του οποίου συνειδητά αναλώθηκαν σχεδόν όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα με σχολιαστές που ανέφεραν για προκλητική ανικανότητα διαχείρισης.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τα ομόλογα της να διαπραγματεύονται με μεγάλες απώλειες και τους ομολογιούχους επενδυτές ετοιμάζονταν για ζημιές που θα προσέγγιζαν τα 60 σεντς στο δολάριο. Η  κυβέρνηση είχε έτσι ξεκαθαρίσει ότι κάτω από μία τέτοια κατάσταση και εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων στη χώρα, ότι εάν δε γινόταν μία αναδιάρθρωση χρέους, δε θα μπορούσαν να γίνουν και αποπληρωμές.

Το ΑΕΠ της χώρας υπολογίζονταν στα $81 δισ ενώ η συνολική αξία των διεθνών της  ομολόγων ήταν $12,6 δισ επί συνολικού χρέους $51 δισ. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι χρειάζονταν μεταξύ $3 – $4 δισ το 2022 για να βγει από την κρίση.