20/09/2021: ο DAX30 έγινε DAX40

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

20/09/2021: ο DAX30 έγινε DAX40. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός δείκτης αναφοράς μετοχών DAX διεύρυνε τον αριθμό των μετοχών που τον απαρτίζουν από 30 σε 40. Οι νέες μετοχές που προηγουμένως ανήκαν στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax (τα μέλη του οποίου μειώθηκαν από 60 μετοχές σε 50) και προήχθησαν στον ‘μεγάλο΄δείκτη των blue chips είναι οι:

Airbus, Zalando, Siemens Healthineers, HelloFresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobile Holding, Brenntag, Puma και Qiagen.

Τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής για την “προαγωγή” μίας μετοχής στον DAX ήταν 2:
Ι. η κεφαλαιοποίηση αναπροσαρμοσμένη ως προς την ελεύθερη διασπορά,
ΙΙ. η εισηγμένη εταιρία να έχει θετική κερδοφορία σε όρους EBITDA κατά τα τελευταία 2 έτη (το κριτήριο ισχύει από Δεκ.’20) προκειμένου να παρέχεται μία βασική επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του επιχειρηματικού μοντέλου της επιχείρησης.

Πλέον, ο δείκτης DAX  θα αναθεωρείται κάθε 6 μήνες (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) και όχι κάθε Σεπτέμβριο που ήταν πριν.

Η αναδιάρθρωση του δείκτη DAX έγινε προκειμένου να διαφοροποιηθεί περισσότερο και να αντανακλά καλύτερα την οικονομία της Γερμανίας η οποία κυριαρχείται από μεγάλες εταιρίες χημικές, αυτοκινητοβιομηχανικές, λογισμικού και βιομηχανικές. Οι 40 μεγαλύτερες εταιρίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των γερμανικών εισηγμένων εταιριών. Επίσης τώρα ο νέος DAX έρχονταν πιο κοντά στους διεθνείς κανόνες και σε αντιστοιχία με τους δείκτες blue chips της Ιταλίας και Γαλλίας.

Πραγματοποιήθηκε δε μετά το λογιστικό σκάνδαλο της Wirecard, πρώην μετοχή-μέλος του DAX, όπου οι ρυθμιστικές-ελεγκτικές αρχές απέτυχαν να εντοπίσουν την τρύπα  ύψους €1,9 δις (Ιούνιος 2020).

Η αναμόρφωση αυτή του DAX χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στην ιστορία του (ιστορίας 33 ετών καθώς τo ντεμπούτο του DAX ήταν στις 01/07/1988 με με τιμή εκκίνησης τις 1.163 μονάδες).
Η αναμόρφωση θα πρόσθετε στην κεφαλαιοποίηση του DAX €350 δις (Πηγή: DWS Group) ενώ θα αποδυνάμωνε την μερισματική αποδοσή του.

Άμεσα ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν σίγουρα τα funds παθητικής διαχείρησης (ETFs) των οποίων τα κεφάλαια που ακολουθούν τον DAX υπολογίστηκαν στα $19 δις (Πηγή: Bloomberg Intelligence) και τα οποία όφειλαν να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους στις αλλαγές του δείκτη.