Asset Correlation. Στατιστική Μέτρηση του βαθμού-μεγέθους της κίνησης της τιμής ενός επενδυτικού προϊόντος (π.χ. μετοχή) σε σχέση με την τιμή ενός άλλου επενδυτικού προϊόντος (π.χ. κρατικό ομόλογο), δηλαδή η μέτρηση του πόσο οι αποδόσεις αυτών των επενδυτικών προϊόντων συμβαδίζουν (=κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση). Συνήθως μία τέτοια μέτρηση λαμβάνει υπόψιν τις μηνιαίες αποδόσεις των 2 επενδυτικών προϊόντων για ένα μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα (ο υπολογισμός με μηνιαίες αποδόσεις είναι προτιμητέος στην περίπτωση μακροπρόθεσμης επένδυσης).
Όταν οι τιμές των επενδυτικών προϊόντων κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση (ανοδικά ή πτωτικά), θεωρείται ότι συσχετίζονται θετικά. Παράδειγμα: οι μετοχές 2 εταιριών του ίδιου κλάδου (π.χ. 2 τραπεζικές μετοχές) έχουν θετική συσχέτιση.
Όταν το ένα επενδυτικό προϊόν κινείται ανοδικά και το άλλο πτωτικά ( δηλ. σε αντίθετες κατευθύνσεις), τα 2 προϊόντα θεωρείται ότι συσχετίζονται αρνητικά. Παράδειγμα οι μετοχές εταιριών του κλάδου ενέργειας-παραγωγής πετρελαίου και οι μετοχές εταιριών του κλάδου αερομεταφορών έχουν αρνητική συσχέτιση (μία μεγάλη άνοδος της τιμής του πετρελαίου βοηθά τις πρώτες και δε βοηθά τις δεύτερες).
Τέλος, όταν οι τιμές 2 επενδυτικών προϊόντων εμφανίζουν να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, θεωρούνται ότι έχουν μηδενική συσχέτιση.
Η έννοια του asset correlation είναι σημαντική για την κατανομή κεφαλαίων (asset allocation) καθώς σκοπός της κατανομής κεφαλαίων είναι ο συνδυασμός επενδυτικών προϊόντων με χαμηλή συσχέτιση. Η συμμετοχή επενδυτικών προϊόντων χαμηλής συσχέτισης ή/και αρνητικής συσχέτισης σε ένα Χ/Φ έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής μεταβλητότητας (ρίσκου) του Χ/Φ. Η στρατηγική συγκέντρωσης επενδυτικών προϊόντων στο Χ/Φ που συσχετίζονται μεταξύ τους αρνητικά είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο επενδυτής προβλέπει μεγάλη υποχώρηση τιμών στην αγορά μετοχών ή σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας.
Παράδειγμα:
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι μηνιαίες αποδόσεις της μετοχής Α και του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.
Η συσχέτιση r (correlation) της μετοχής Α και του Γ.Δ. είναι 0.8884 (υπολογίστηκε στο excel) και υποδεικνύει πολύ ισχυρή θετική γραμμική συσχέτιση.
Ο τύπος υπολογισμού της συσχέτισης είναι:
Αν r = ±1 υπάρχει τέλεια γραμμική συσχέτιση.
Αν − 0,3 ≤ r < 0,3 δεν υπάρχει γραμμική συσχέτιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλου είδους συσχέτιση μεταξύ των δύο μεταβλητών.
Αν − 0,5 < r ≤ −0,3 ή 0,3 ≤ r < 0,5 υπάρχει ασθενής γραμμική συσχέτιση.
Αν − 0,7 < r ≤ −0,5 ή 0,5 ≤ r < 0,7 υπάρχει μέση γραμμική συσχέτιση.
Αν − 0,8 < r ≤ −0,7 ή 0,7 ≤ r < 0,8 υπάρχει ισχυρή γραμμική συσχέτιση.
Aν −1 < r ≤ −0,8 ή 0,8 ≤ r < 1 υπάρχει πολύ ισχυρή γραμμική συσχέτιση.
Εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, τα διάφορα επενδυτικά προϊόντα τείνουν να συσχετίζονται περισσότερο απ’ όσο συσχετίζονταν παλαιότερα. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτικών προϊόντων έχουν κάποια θετική γραμμική συσχέτιση (μεταξύ 0 και +1).
Πηγή: S&P Dow Jones Indices, 2000-2017
Όρος γνωστός ως:
Συσχέτιση Επενδυτικών Προϊόντων