To χρήμα το οποίο ενώ αποτελεί το επίσημο μέσο συναλλαγών σε μία οικονομία, παρολαυτά η αξία του δεν στηρίζεται πάνω σε ένα φυσικό εμπόρευμα π.χ. χρυσός. Η αξία του fiat money προκύπτει από τη σχέση μεταξύ ζήτησης και προσφοράς του και όχι από την αξία του ίδιου του υλικού (=χαρτί) από το οποίο έχει κατασκευασθεί. Επομένως, ενώ παλιότερα τα περισσότερα νομίσματα συνδέονταν και στηρίζονταν στην αξία του χρυσού ή του ασημιού, το σημερινό χρήμα στηρίζεται πάνω στην πίστη για την ίδια την οικονομία της χώρας που το εκδίδει.
Συχνά αναφέρεται ότι το σύγχρονο χρήμα δεν έχει εσωτερική αξία και χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως μέσο συναλλαγών. Πολλές φορές μάλιστα το σύγχρονο χρήμα συγκρίνεται με το χρυσό. Οι υποστηρικτές του χρυσού τονίζουν τα πλεονεκτήματα του χρυσού ως μέσο συναλλαγών καθώς τα αποθέματά του είναι συγκεκριμένα και σπάνια. Σε περίπτωση υπερπληθωρισμού και απώλειας πίστης απέναντι στη οικονομία του τον ‘παράγει’ το fiat money δεν έχει καμμία αξία σε αντίθεση με το χρυσό που η αξία του παραμένει τουλάχιστον σταθερή.
H λέξη fiat είναι λατινική και σημαίνει ‘ας γίνει‘. H λέξη fiat συναντάται στη Βίβλο στη δημιουργία του κόσμου από το Θεό, ως μία διαταγή για να γίνει κάτι (δημιουργία) χωρίς επιπλέον προσπάθεια. Γενικά έχει την έννοια μίας νομικά δεσμευτικής διαταγής – ετυμηγορίας.