1857: Ο Πανικός του 1857-Η Πρώτη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

24/08/1857: Ο Πανικός του 1857 – Η Πρώτη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση. Ένας βίαιος τυφώνας που χτύπησε την Κεντρική Αμερική τον Σεπτέμβριο του 1857 είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση ενός πλοίου με ονομασία ‘SS Central America‘ που μετέφερε μία τεράστια ποσότητα χρυσού 14.000 κιλών από την Καλιφόρνια. Ο χρυσός ήταν απαραίτητος για τις αμερικανικές τράπεζες που είχαν επενδύσει σε επιχειρήσεις που χρεωκοπούσαν και έκαναν τους αμερικανούς να φοβούνται.

Νωρίτερα, οι επενδυτές έχαναν από την πτώση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο και οι σιδηρόδρομοι της εποχής αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και απέλυαν τους εργάτες τους. Στις 11/08/1857 η αρχαιότερη εταιρία αλευριού και δημητριακών της Νέας Υόρκης, η N. H. Wolfe and Company χρεωκόπησε γεγονός που κλώνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδήγησε το χρηματιστήριο σε διολίσθηση έως το τέλος Αυγούστου.
Οι κερδοσκόποι που επένδυαν σε γη όπου θα πέρναγαν οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές έχαναν επίσης χρήματα. Ο κόσμος φοβήθηκε την οικονομική καταστροφή γι’αυτό έτρεξε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Την εποχή εκείνη τα χαρτονομίσματα που εξέδιδαν οι τράπεζες είχαν αντίκρυσμα σε χρυσά και ασήμι. Λόγω της κρίσης, όλοι προτιμούσαν να εισπράξουν το αντίκρυσμα σε χρυσό.

Στις 24/08/1857, το τραπεζικό υποκατάστημα της Ohio Life Insurance and Trust Company στην Νέα Υόρκη χρεωκόπησε και πολύ γρήγορα άρχισε η κατάρρευση των τραπεζών σε όλη την Αμερική. Η χρεωκοπία της Ohio Life Insurance and Trust Company αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο για τον Πανικό του 1857.

Λόγω του ναυαγίου του ‘Πλοίου Χρυσού‘ όπως αλλιώς ήταν γνωστό το SS Central America, στις 12/09/1857 οι τράπεζες αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν το χρυσό που οι πελάτες τους απαιτούσαν. Την άνοιξη του 1858 υπήρξε αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Επήλθε μείωση των αποθεμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων, μείωση των εταιρικών πωλήσεων και των κερδών. Οι σιδηρόδρομοι και η ανάπτυξή τους είχαν καταλυτικό βάρος στην οικονομία και αλληλεπίδραση σε όλους τους τομείς.
Οι χρεωκοπίες κάποιων σιδηροδρόμων επέφερε απώλεια χρηματιστηριακών κεφαλαίων. Ταυτόχρονα και οι αγρότες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν δάνεια αυξάνοντας τα προβλήματα των τραπεζών. Η σταδιακή έλλειψη χαρτονομισμάτων επέφερε αναστολή πληρωμών τον Οκτώβριο του 1857.  Οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο ήταν 5.000. Η οικονομική κρίση που προκλήθηκε συνοδεύτηκε από ανεργία και πείνα. Ο Πανικός του 1857 οδήγησε τη χώρα σε σημαντικό depression που διήρκησε 3 έτη, σχετικά λίγο θα λέγαμε καθώς ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος (1861) που αύξησε τη ζήτηση αγροτικών και βιομηχανικών αγαθών, ενώ μείωσε τον αριθμό των ανέργων ανδρών λόγω στρατιωτικής θητείας. 

Λόγω της αλληλεπίδρασης των οικονομιών παγκοσμίως κατά την 10ετία του 1850, ο Πανικός του 1857 αποτελεί την Πρώτη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.