1992: Μαύρη Τετάρτη – Υποτίμηση Αγγλικής Λίρας

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

16/09/1992: Μαύρη Τετάρτη – Υποτίμηση Αγγλικής Λίρας. Η Μαύρη Τετάρτη για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμά της, την στερλίνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (European Exchange Rate Mechanism -ERM) στον οποίο είχε ενταχθεί το 1990.
Εν μέσω δημοσκοπήσεων στη Γαλλία όπου έδειχναν τους γάλους ψηφοφόρους να είναι αντίθετοι σε επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σε ποσοστό 58%, η στερλίνα δυσκολευόταν να παραμείνει εντός του καθορισμένου εύρους διακύμανσης (+/-6%).
Το κερδοσκοπικό fund Quantum του Τζωρτζ Σόρος ηγήθηκε των κερδοσκόπων που δανείστηκαν σε αγγλικά ομόλογα με αποκλειστικό σκοπό να τα πουλήσουν και να τα αγοράσουν ξανά αργότερα σε χαμηλότερες τιμές. Οι κερδοσκόποι επαναλάμβαναν τη διαδικασία αυτή δανεισμού-πώλησης-επαναγοράς κάθε λίγα λεπτά σημειώνοντας κάθε φορά κέρδη. Λέγεται μάλιστα ότι ο Σόρος κέρδισε 1 δις στερλίνες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας για να αντιμετωπίσει τη κερδοσκοπία αυτή, την ημέρα εκείνη 16/09/1992, αγόραζε με ρυθμό 2 δις στερλινών την ώρα. Συνολικά ξοδεύτηκαν 10 δις στερλίνες προκειμένου το νόμισμα της χώρας να παραμείνει εντός εύρους, με τους παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος να πιστεύουν ότι δαπανήθηκε το 40% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας. Επίσης, η στήριξη του νομίσματος συνοδεύτηκε από διπλή αύξηση των επιτοκίων που από 10% έφτασαν στο 12% και στη συνέχεια στο 15% (η πρώτη αύξηση από τον Οκτ.’89). Τελικά, αποφασίστηκε η αναστολή συμμετοχής της Βρετανίας από τον Μηχανισμό. Η στερλίνα υποτιμήθηκε 17% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο μέσα σε μία εβδομάδα και 25% μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Επίσημα, η ζημιά για την Κεντρική Τράπεζα και τον άγγλο φορολογούμενο ήταν 3,3 δις στερλίνες.

 Για την κυβέρνηση αποτέλεσε μία ταπεινωτική αναστροφή καθώς διεκδικούσε πολύ μεγάλη αξιοπιστία με τη στάση της για αποφυγή μίας υποτίμησης της στερλίνας.