2008: πτώχευση της Lehman Brothers

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

15/09/2008: πτώχευση της Lehman Brothers. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers δηλώνει πτώχευση (Chapter 11 – υπoβολή αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές) σημειώνοντας την μεγαλύτερη χρεωκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ και των παγκόσμιων αγορών. Η Lehman, 4η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στις ΗΠΑ και ιδρυθείσα το 1850, ανταγωνίζονταν τις υπόλοιπες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες στον τομέα των στεγαστικών και εμπορικών ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης (subprime) σε τέτοιο βαθμό όπου μετασχηματίστηκε σε ίδρυμα επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (hedge fund) με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. To 2008, η Lehman είχε ενεργητικό $680 δις ενώ τα ίδια κεφάλαια ήταν μόνο $22,5 δις και 25.000 υπαλλήλους. Η θέση της Lehman σε τοξικούς τίτλους σε εμπορικά ακίνητα ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από τα κεφάλαιά της. Μία τέτοια έκθεση σήμαινε ότι μία πτώση της τιμής των εμπορικών ακινήτων κατά 3-5% θα εξάλειφε πλήρως τα κεφαλαιά της.

Τα κρίσημα πρόσωπα της εποχή εκείνης, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μπεν Μπερνάνκι και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Γκάιτνερ προσπάθησαν να σώσουν αρχικά την Lehman πείθοντας μία κοινοπραξία τραπεζών να εμπλακούν στο σχέδιο διάσωσης. Οι βρετανικές Αρχές όμως δεν επέτρεψαν στην Barclays να βοηθήσει οδηγώντας σε ναυάγιο την προσπάθεια Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων σε έναν άμεσο δανεισμό κεφαλαίων καθώς έβλεπε ότι η Lehman δεν είχε τις ικανές εγγυήσεις.

Η μετοχή της Lehman , το πρωί εκείνης της ημέρας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε έως 82% στα 64 σεντς. Από τις αρχές του 2008 είχε χάσει το 90% της κεφαλαιοποίησης της.

Η Lehman, κατά τη διάρκεια της 158ετούς ιστορίας της, κατάφερε να επιζήσει από μεγάλες κρίσεις, όπως οι χρεωκοπίες των εταιρειών σιδηροδρόμων το 1800, η Μεγάλη Ύφεση του 1930 και η κατάρρευση του hedge fund Long-Term Capital Management. Η πτώσης της Lehman Brothers σηματοδότησε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930.