2012: Εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και το τέλος του δικομματισμού

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

06/05/2012: Αυτές οι βουλευτικές εκλογές, της Κυριακής 6 Μαΐου 2012, σήμαναν και το τέλος του μεταπολιτευτικού δικομματισμού. Οι εκλογές διεξήχθησαν από την Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου 2011. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (2ο κόμμα), μικρή άνοδο του ΚΚΕ, σημαντική πτώση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (1o κόμμα) και είσοδο στη Βουλή των κομμάτων «Ανεξάρτητοι Έλληνες», «Χρυσή Αυγή» και «Δημοκρατική Αριστερά».

Oι εκλογές αυτές αποτελούν τομή στη σύγχρονη πολιτική και εκλογική ιστορία της Ελλάδας καθώς το ποσοστό του δικομματισμού (32,03%) είναι το χαμηλότερο που καταγράφηκε σε ελληνική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1926. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρίθηκαν ως οι ένοχοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς αποτέλεσαν τις δύο πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και μετά.
Επιπρόσθετα, ένα άλλο χαρακτηριστικό των εκλογων αυτών είναι ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, που  αποδεικνύεται βαθύτερος ακόμη και εάν συγκριθεί με εκείνον που προέκυψε στη Βουλή του 1950. Ενώ ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων στις πρώτες μετεμφυλιακές εκλογές ήταν αποτέλεσμα της κατοχής και του εμφυλίου, ο κατακερματισμός του 2012 ήταν το πολιτικό-εκλογικό αποτέλεσμα της εφαρμογής του Μνημονίου.

Η αποτυχία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που δόθηκαν στη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μετά την αναμέτρηση της 06/05/2012, οδήγησαν σε επαναληπτικές εκλογές της  17ης Ιουνίου 2012.