2019: Λανσαρίστηκε ο κινεζικός Nasdaq

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

13/06/2019: Λανσαρίστηκε ο κινεζικός Nasdaq. Το Πεκίνο λάνσαρε το δικό του, νέο χρηματιστήριο μετοχών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, στα πρότυπα του αμερικανικού Nasdaq. Το όνομα του κινεζικού χρηματιστηρίου τεχνολογίας είναι ‘STAR Market’.

Το Star Market είχε προταθεί τον Νοέμβριο του 2018 και εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Κατά την περίοδο του λανσαρίσματος, ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών  υψηλής τεχνολογίας και εταιρειών αναπτυσσόμενων στρατηγικής σημασίας που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση ήταν 119. Από αυτές, οι 41 ήταν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας νέας γενιάς, 21 αναπτυγμένου εξοπλισμού, 27 βιοατρικής και 13 νέων υλικών.
Ο αριθμός των εταιριών που είχε πάρει έγκριση ήταν 6 μεταξύ των οποίων οι Shenzhen ChipScreen Biosciences, Anji Microelectronics (Shanghai) και Suzhou Tztek Technology.

Η ιδέα πίσω από την δημιουργία του χρηματιστηρίου αυτού ήταν η ενθάρρυνση των επενδύσεων στις εγχώριες-κινεζικές τεχνολογικές καινοτόμες εταιρείες προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν και επίσης να υπάρχει το κίνητρο διαπραγμάτευσης στην ίδια την Κίνα.
Σημειώνεται ότι το λανσάρισμα του Star Market έγινε στον απόηχο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και κυρίως εν μέσω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης που είχε να κάνει με τον τεχνολογικό κλάδο και την απειλή που δέχονταν οι κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Huawei.
Επομένως, για 1η φορά, κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες -χωρίς κέρδη- θα μπορούσαν να σηκώσουν εγχώρια κεφάλαια.

Η επίσημη λειτουργία της ‘STAR Market’ αναμένονταν μετά από 2 μήνες με μία πρώτη ομάδα 20 εισηγμένων εταιριών κατά τον 1ο μήνα λειτουργίας. Τελικά, το ντεμπούτο του Star έγινε στις 22/07/2019 με 25 μετοχές.