Ασιατική Κρίση 1997

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Η χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1997 και επηρέασε αρκετές χώρες της ανατολικής Ασίας ανεβάζοντας τους φόβους μιας παγκόσμιας κρίσης. Λόγω των υψηλών επιτοκίων που επικρατούσαν στην ασία, οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές επένδυαν πολύ σημαντικά κεφάλαια στην περιοχή. Το εξωτερικό χρέος στις 4 μεγαλύτερες χώρες του Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) είχε ανέβει κατά τα έτη 1993-1996 από 100% σε 167% σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Οι διεθνείς επενδυτές είχαν ανακαλύψει μία ευκαιρία: την επένδυση στο ταυλανδέζικο νόμισμα μπαχτ. Το μπαχτ ήταν συνδεδεμένο με το αμερικανικό δολλάριο (1 δολλάριο = 25 μπαχτ) ενώ και η οικονομία της Ταυλάνδης μεσουρανούσε (από το 1985-1996 το ΑΕΠ της Ταυλάνδης αύξανε κατά μέσο όρο 9% ετησίως και ο πληθωρισμός διατηρούνταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα 3,4%-5,7%). Oι αγορές είχαν ανακαλύψει ένα ‘πραγματικό’ carry trade με νόμισμα χρηματοδότησης το ταυλανδέζικο νόμισμα μπαχτ. Οι επενδυτές δανείζονταν το μπαχτ και έκαναν τις επενδύσεις τους στην Ταυλάνδη αλλά και σε άλλες αναδυόμενες αγορές πετυχαίνοντας υψηλές αποδόσεις χρησιμοποιώντας μάλιστα και μόχλευση. Οι επενδυτές κάποια στιγμή αποφάσισαν να φύγουν από την Ταυλάνδη και η Κεντρική Τράπεζα της Ταυλάνδης άρχισε να ξεμένει από δολλάρια. Η Κεντρική Τράπεζα της Ταυλάνδης πάλεψε με τους κερδοσκόπους για 8 μήνες δαπανώντας $40 δισ από τα συνολικά $43 δισ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Τελικά στις 02/07/1997 το μπαχτ έσπασε το δέσιμό του με το δολλάριο για 1η φορά μετά από 14 χρόνια. Το μπαχτ υποτιμήθηκε κατά 15-20% σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Αυτό επηρέασε και τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα και κυρίως το πέσο Φιλιππίνων, τη ρουπία Ινδονησίας, το ρίνγκιτ Μαλαισίας και το δολλάριο Σιγκαπούρης.

H χρηματοοικονομική κρίση στην Ασία μόλις είχε ξεκινήσει. Οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τις αναδυόμενες αγορές. Η κρίση εξαπλώθηκε στην Ασία. Αναμφισβήτητα τα μεγαλύτερα προβλήματα τα είχε η Ταυλάνδη καθώς οι ντόπιες εταιρίες ήταν υπερδανεισμένες ($60-80 δισ σε ξένα νομίσματα) ενώ αρκετοί είχαν δανεισθεί για να επενδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά ακινήτων. Μία από τις πιο θαυμαστές ασιατικές Τίγρεις είχε τραυματιστεί σοβαρά μετά από 40 έτη σχεδόν αδιάκοπης οικονομικής ανάπτυξης. Στα τέλη του 1997 το μπαχτ είχε υποχωρήσει σε σχέση με το δολλάριο από το 1:25 στο 1:58 και το χρηματιστήριο είχε σημειώσει πτώση κατά 75%. Η Μαλαισία επέβαλε capital controls για να αποφύγει την μείωση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων. Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Suharto αναγκάστηκε να παραιτηθεί (21/05/1998) μετά από εξεργέσεις πολιτών λόγω μεγάλων ανατιμήσεων των προϊόντων, αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης της αξία του νομίσματος της χώρας ρουπία. Η απώλεια σε όρους ονομαστικού ΑΕΠ στις χώρες του ASEAN ήταν $9.2 δισ το 1997 και $218.2 δισ (31.7%) το 1998.

Η ασιατική κρίση όμως επηρέασε και τις υπόλοιπες αγορές του κόσμου. Σημειώθηκε πτώση της τιμής του πετρελαίου το οποίο στα τέλη του 1998 άγγιξε τα $11 το βαρέλι. Αποτέλεσμα αυτής της πτώσης ήταν η χρηματοοικονομική κρίση στην Ρωσία το 1998, η οποία με τη σειρά της επέφερε την κατάρρευση του fund Long-Term Capital Management (LTCM) στις ΗΠΑ το οποίο κατέγραψε ζημιές $4,6 δισ. Επίσης, και οι αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας και της Αργεντινής οδηγήθηκαν σε κρίση στα τέλη της 10ετίας του 1990.

Ετικέτες: