3ο Πρόγραμμα Προσαρμογής Ελλάδας (3ο Μνημόνιο)

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

3ο Πρόγραμμα Προσαρμογής Ελλάδας (3ο Μνημόνιο). Το 3ο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα άρχισε στις 19 Αυγούστου 2015 και εφαρμόστηκε μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας προβλέπονταν ότι θα ήταν ύψους έως 86 δισ. € δυνάμει του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης περιλαμβάνονταν μέτρα και μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα οικονομικά της προβλήματα.

Συνολικός στόχος του προγράμματος ήταν να εξασφαλιστεί η επιστροφή στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τελικά. η Ελλάδα από τα 86 δισ € χρησιμοποίησε τα 61,9 δισ €. Τε κεφάλαια αυτά διατέθηκαν εξολοκλήρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχε καμμία συμμετοχή στη χρηματοδότηση της χώρας.
Καταβολές Δόσεων:

 

Το τέλος του 3ου και τελευταίου Μνημονίου της Ελλάδας, βρήκε τη χώρα να έχει δανεισθεί συνολικά 288,7 δισ €, με τους EFSF και ESM να αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειστές της καθώς προσέφεραν μαζί 203,8 δισ €.

 

Δες Περισσότερα για το 3o Μνημόνιο εδώ.

Ετικέτες: