Η εβδομάδα, μετά από μέτρια μεταβλητότητα, κατέληξε με θετικά πρόσημα στις ΗΠΑ, ενώ το ισοζύγιο των θετικών-αρνητικών νέων εναλλάσονταν:
Θετικά νέα:
1. Αναδίπλωση Τραμπ (12.10) ότι όλα θα πάνε καλά με την Κίνα ενώ την Παρασκευή ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κινέζο Πρόεδρο Xi θα γίνει κανονικά (31.10-01.11) και ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί 100% που έχει απειλήσει την Κίνα δεν είναι διατηρήσιμοι,
2. Δηλώσεις Powell για αυξημένο ρίσκο από την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ ενδυνάμωσαν το σενάριο μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον ΟΚΤ,
3. Καλά εταιρικά αποτελέσματα από:
α. αμερικανικές τράπεζες: καθοδηγούμενα κυρίως από: (i) υψηλή δραστηριότητα των επενδυτών-πελατών στις κεφαλαιαγορές, με $15,4 δις σε trading από μετοχές για τις 6 μεγαλύτερες τράπεζες που αποτελεί υψηλό 5ετίας, (ii) ανάκαμψη της επενδυτικής τραπεζικής (Παγκόσμιο IB άνω του $1 τρισ το Q3:2025). Μεγαλύτερη θετική έκπληξη από την Morgan Stanley, καθώς σημείωσε δυνατή ανάπτυξη στα περισσότερα τμήματα δραστηριότητας με καλύτερα αυτά των μετοχών (+35% στα $4,12 δις, εκτ +6,6%) ξεπερνώντας και την GS ($3,74 δις) και του wealth ($8,23 δις, εκτ $7,78 δις)
β. ευρωπαϊκές εταιρίες:
α. LVMH (MC FP), μετά από εταιρικά αποτελέσματα που δείχνουν αισιοδοξία για πιθανή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2026. Όλα τα τμήματα έφεραν καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα και ο ρυθμός ανάκαμψης από όλες τις γεωγραφικές περιοχές δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα: Οι οργανικές πωλήσεις στο +1% έναντι εκτίμησης -0,72%. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από την Ασία με τις οργανικές πωλήσεις στο +2% έναντι εκτίμησης -3,63%.
β. ASML NA, με βιβλίο παραγγελιών στα €5,4 δις (εκτ €4,89 δις) και την προοπτική πιο ενθουσιώδη καθώς τώρα προβλέπει ο τζίρος του 2026 να μην είναι μικρότερος από αυτόν του 2025 ενώ το συνεχιζόμενο θετικό momentum των επενδύσεων στο AI δίνει αισιοδοξία για ετήσιο τζίρο €60 δις το 2030 (όταν 2024= €28,3 δις)
γ. NESN SW, καθαρά σημάδια βελτίωσης του δείκτη Πραγματικής Εσωτερικής Ανάπτυξης (RIG). Οργανικές πωλήσεις +3,3% με την Ευρώπη να ξεχωρίζει +4,3%, όπως και το Health Science +3,8%. H εταιρία ανακοίνωσε απολύσεις 16.000 σε ορίζοντα 2ετίας καθώς ο στόχος μείωσης κόστους αυξήθηκε στα CHF3 δις έως το τέλος του 2027.
4. Συνέχεια καλών νέων από τεχνολογία: α. η TSMC σημείωσε αύξηση πωλήσεων Q3 +30% y/y και κερδών +39% με καλύτερα margin ενώ έδωσε καλύτερη προοπτική για Q4, 2025, 2026
β. Πολυετής συμφωνία Broadcom–OpenAI για ανάπτυξη τσιπς για data centers ισχύος 10 GW
γ. Επενδύσεις-χρηματοδοτήσεις $10 δις από JPMorgan σε συγκεκριμένες τεχνολογίες που περιλαμβάνει και το quantum (πρόγραμμα ‘Security and Resiliency Initiative’),
5. Γαλλία: H γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο πρότασεις μομφής κατά της κυβέρνησης Λεκορνί. Ρόλο γι’αυτό έπαιξε η αναστολή της μεταρρύθμισης του γαλλικού ασφαλιστικού συστήματος που υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός (η αύξηση σταδιακά στην ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, πάει για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2027)
Αρνητικά νέα:
1. Περιφερειακές τράπεζες ΗΠΑ: σε πτώση -6,3% ο σχετικός δείκτης S&P Regional Banks Select Industry Index (KRE) την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την αγορά Πίστης στις ΗΠΑ. Η Zions Bancorp στο -12% και Western Alliance Bancorp στο -11% καθώς θα πάρουν προβλέψεις για κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με την Cantor Group, εταιρία εμπορικών ακινήτων. Τα δάνεια αυτά εμπίπτουν στην κατηγορία ‘NDFIs, Non-Depository Financial Institutions’ (Σύνολο $1,14 τρις, Στοιχεία ΜΑΡΤ.’25). Το επεισόδιο αυτό έρχεται μετά τις χρωκοπίες του ΣΕΠΤ.’25 των Tricolor (δάνεια αυτοκινήτων) και First Brands (ανταλλακτικά αυτοκινήτων)
2. Kλείσιμο αμερικανικής κυβέρνησης: η πρόβλεψη για τη διάρκεια 30+ μέρες με αυξημένη πιθανότητα πλέον 82% (Polymarket).
Αξιοσημείωτα τα ιστορικά ρεκόρ στο χρυσό και το ασήμι την Πέμπτη με υποχώρηση όμως την Παρασκευή, λόγω δηλώσεων Τραμπ για Κίνα και επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Ουγγαρία.

