Οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών αντιδρούν σε 2 φάσεις, μετά από ένα σοκ προσφοράς στο πετρέλαιο και άνοδο της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs:
1. Η Φάση του «Φόβου» για τον Πληθωρισμό (Μήνες 1-5): Στην αρχή, το σοκ λειτουργεί πληθωριστικά. Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα περάσει σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και ανεβάζουν ελαφρώς τα επιτόκια (2-3 μον. βάσης για κάθε αύξηση 10%), για να συγκρατήσουν τις προσδοκίες του πληθωρισμού,
2. Η Φάση της Αποκλιμάκωσης / Ύφεσης (Μήνες 6-12): οι κεντρικές τράπεζες συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα δεν είναι πια ο πληθωρισμός, αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας. Μετά το 6μηνο, η υψηλή τιμή του πετρελαίου λειτουργεί σαν ένας «έμμεσος φόρος» ειδικά για μικρά-μεσαία εισοδήματα που αφαιρεί διαθέσιμο εισόδημα από τους καταναλωτές και αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν επιθετικά τα επιτόκια (έως και 6 -7 μον. βάσης στον 12ο μήνα) προκειμένου να αποτρέψουν μια ύφεση.

