Οι μετοχές της νοτιοκορατικής εταιρίας neocloud Elice έκαναν το ντεμπούτο τους σήμερα στο χρηματιστήριο KOSDAQ της Νότιας Κορέας, καταγράφοντας απότομη πτώση από το πρώτο λεπτό, κλείνοντας τελικά στο –32% που αποτελεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ της μεγαλύτερης πτώσης νεοεισαγόμενης μετοχής (IPO) στην Κορέα.
Η αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Elice ήταν η μεγαλύτερη στο χρηματιστήριο Kosdaq φέτος και, στην Κορέα, ξεπεράστηκε μόνο από τη διάθεση μετοχών της K Bank Co. τον Μάρτιο, ύψους $337 εκ. Η πορεία της μετοχής αποτελεί ανατροπή για τους ιδιώτες επενδυτές (οι οποίοι αποκαλούνται συχνά ως «μυρμήγκια») που συμμετείχαν μαζικά με υπερκάλυψη 400 φορές στην διαδικασία εγγραφής στην ανώτερη τιμή των 90.500 γουόν/μετοχή. Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από την εταιρία ήταν 201 δισ γουόν ($151 εκ). Στους ιδιώτες επενδυτές διατέθηκε το 25% των 2,22 εκατομμυρίων μετοχών που προσφέρθηκαν, αξίας περίπου 50,3 δισ. γουόν (επί του συνολικού ποσού των 201 δισ. γουόν που άντλησε η Elice). Με βάση την τιμή κλεισίματος, οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν ζημία περίπου $12 εκ τη σε μία μέρα.
Το κύμα ρευστοποιήσεων επηρέασε αρνητικά την πορεία των ασιατικών αγορών και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για τον τομέα των «neocloud» εταιριών, καθώς το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και οι αμφιβολίες για τις αποδόσεις από τις τεράστιες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη μειώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι μετοχές της αμερικανικής CoreWeave έχουν υποχωρήσει περισσότερο από το μισό σε σχέση με το υψηλό τους τον Μάιο, ενώ τα ομόλογά της κατέγραψαν απότομη πτώση την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός ότι η Elice είναι ίσως η εταιρεία στη Νότια Κορέα που πλησιάζει περισσότερο την CoreWeave, μάλλον δεν λειτούργησε θετικά για την αρχική δημόσια προσφορά της, παρόλο που η Elice δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες πιέσεις στον ισολογισμό της με την CoreWeave. Η χρηματοοικονομική δομή της Elice διαφέρει από εκείνη της CoreWeave, και οι επενδυτές δεν χρειάζεται να θεωρούν την εταιρεία «ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη», δήλωσε ο Kim Dojoon, διευθύνων σύμβουλος της Zian Investment Management. Ωστόσο, πρόσθεσε: «Μένει να φανεί εάν η εταιρεία θα μπορέσει να διατηρήσει την τρέχουσα κερδοφορία της». Η Elice ανέδειξε μια αύξηση της τάξης του 200% στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία ανήλθαν σε 34,4 δισ γουόν, σύμφωνα με το ενημερωτικό της δελτίο. Η εταιρεία πέρασε σε λειτουργικά κέρδη ύψους 10,3 δισ γουόν, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν περισσότερο από 11 φορές, φτάνοντας τα 23,2 δισ γουόν. Η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει αύξηση πωλήσεων κατά 83% το 2026, με λειτουργικό περιθώριο κέρδους περίπου 33% (Πηγή: Douglas Kim, Smartkarma).
Η πτώση της μετοχής της Elice αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα για τους Κορεάτες ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την πρόσφατη υποχώρηση της τοπικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ο βασικός δείκτης Kospi έχει καταγράψει πτώση –39% σε σχέση με το υψηλό του Ιουνίου.


