Το 1ο συμβόλαιο πετρελαίου σε γουάν ξεκίνησε διαπραγμάτευση

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου | Αποστολή με Email Αποστολή με Email

Το 1ο συμβόλαιο πετρελαίου τύπου σε νόμισμα διαπραγμάτευσης το κινεζικό γουάν ξεκίνησε διαπραγμάτευση στο Διεθνές Χρηματιστήριο Ενέργειας της Σανγκάης (Shanghai International Energy Exchange). Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στα 432 γουάν ($68,47) το βαρέλι, με premium 4$ σε σχέση με το αντίστοιχο συμβόλαιο που διαπραγματεύεται στη Ν.Υόρκη. Τα κινεζικά συμβόλαια πετρελαίου μπορούν να αγορασθούν και από διεθνείς (μη κινέζους) επενδυτές.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο (2017: εισαγωγές Κίνας 8,4 εκατομμύρια βαρέλια, ΗΠΑ 7,9 εκ. βαρέλια, Πηγή ΕΙΑ) και φαίνεται ότι με τη διαπραγμάτευση αυτών των συμβολαίων η Κίνα θέλει να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή πάνω στην τιμολόγηση του πετρελαίου και με κάποιο τρόπο να βάλει σε δοκιμασία τους αντίστοιχους δείκτες αναφοράς Μπρεντ (Brent) στο Λονδίνο και αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) στην Νέα Υόρκη. Αναμφισβήτητα όμως η Κίνα με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση αυτών των τίτλων προωθεί τη χρήση του νομίσματός της στις διεθνείς συναλλαγές και εμπόριο, κάτι που αποτελεί και έναν από τους πρωταρχικούς μακροπρόθεσμους στόχους της Κίνας.

Χαρακτηριστικά Προϊόντος:
1 συμβόλαιο = 1000 βαρέλια πετρελαίου
Τύπος Πετρελαίου: Μετρίως όξινο Πετρέλαιο (Medium Sour Crude Oil) με API 32.0 βαθμούς και βάρος διοξείδιου του θείου 1,5%
Σειρές: 12 συνεχόμενοι μήνες
Tύπος Διακανονισμού: Φυσική Παράδοση
Περίοδος Παράδοσης: 5 μέρες μετά την τελευταία ημέρα συναλλαγής
Περιθώριο Ασφάλισης (Margin): 5%
Νόμισμα επένδυσης: κινεζικό γουάν
Σύμβολο Προϊόντος: SC
Ώρες Συναλλαγών: 9:00-11:30 π.μμ, 1:30-3:00 μ.μ. (ώρα Πεκίνου)
Χρηματιστήριο: Shanghai International Energy Exchange
Περισσότερα Χαρακτηριστικά: http://www.ine.cn/en/products/oil/standard/index_2.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *